1 aprilie: Ziua păcălelilor

laughing-emoticon1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in majoritatea tarilor lumii. Marcata mai intai in Europa, Ziua Pacalelilor a emigrat peste Ocean si apoi pe tot globul. De Ziua Pacalelilor ori ești pus pe farse, ori ajungi sa fii cel pacalit. Se spune ca farsele trebuie facute pana la amiaza fiindca altfel vei avea ghinion tot anul.
Originile Zilei Pacalelilor, indelung disputate, nu au fost gasite cu exactitate, istoricii considerand ca obiceiul farselor este o impletire de obiceiuri populare locale specifice fiecarei tari cu legende stravechi si cu ceremonialuri de intampinare a Anului Nou si ulterior a primaverii.

Se sustine ca originea zilei de 1 aprilie are stransa legatura cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian. In vechiul calendar, ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. Dupa schimbarea calendarului gregorian, in 1582, in timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut initial probleme de a se obisnui cu sarbatorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sarbatoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiti ”nebuni de aprilie’”.
Pe masura trecerii timpului, felicitarile trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au inceput sa fie considerate farse, fiind insotite adeseori de cadouri hazlii.

In Franta, unde Ziua Pacalelilor a fost marcata pentru prima data in secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei pacaleli este numit ”poisson d’ Avril” (peste de aprilie), potrivit Agerpres.
Acesta trebuie, conform traditiei, sa poarte intreaga zi o hartie prinsa cu un ac cu gamalie, pe spate. Hartia trebuie ori sa fie decupata in forma de peste, ori sa aiba un peste desenat. Toate acestea din cauza faptului ca in luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele paraseste semnul zodiacal al ”Pestilor’”.
In Anglia, Ziua Pacalelilor este marcata timp de doua zile: cel pacalit este numit ”noddy’” si trebuie sa poarte o coada atasata pantalonilor sau fustei.
In Scotia acestuia i se spune ”April qowk” sau ‘”pril cuckoo” (cuc de aprilie), pentru ca aceasta este prima pasare care vesteste venirea primaverii.
In Spania, celor pacaliti de 1 aprilie li se atribuie epitetul de ”natarai”.
Japonezii sarbatoresc la 1 aprilie ”Ziua papusilor” sau ”Ziua bucuriei celor mici”, carora le ofera in dar papusi.
Ziua Pacalelilor este sarbatorita si in unele state din America Latina – Peru, Mexic si Columbia, dar la 28 decembrie, sub numele de ”Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeasi sarbatoare este marcata si in Belgia, unde insa se sarbatoreste si 1 aprilie.
In Romania, pacalelile de 1 aprilie au inceput sa fie practicate in secolul al XIX-lea.

Acest articol a fost citit de 2436 de ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone