Astăzi creștinii prăznuiesc Vinerea Mare!

vinerea mareaAstazi crestinii praznuiesc Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor deoarece astazi este ziua patimilor si rastignirii lui Iisus Hristos, iar traditia spune ca in aceasta zi de post negru nu se mananca si nu se bea apa. Aceasta zi ramane in istoria crestinismului ca fiind cea mai trista zi din an si a ramas o zi de post in fiecare saptamana deoarece in Vinerea Mare, Iisus a fost rastignit pe cruce. Inaltatoare zi de doliu, tacere si meditatie, Vinerea Mare este cinstita mai ales prin participarea la slujba Prohodului Domnului. Asa ramane ea in constiinta romanilor contemporani.

Acestei zile i se spune si Vinerea Seaca, pentru ca batranele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafura de la biserica. Dupa cantarea Prohodului Domnului se inconjoara de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfantul Epitaf, care apoi este asezat pe masa din mijlocul bisericii. La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumanari si-si jelesc mortii. La sfarsitul slujbei, era obiceiul ca preotul sa imparta florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac. Lumea, in trecut, pleca acasa cu lumanarile aprinse pe drum, ca sa afle si mortii de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori si intrand, se inchinau, faceau cate o cruce cu lumanarea aprinsa in cei patru pereti sau doar la grinda de la intrare si pastrau lumanarea pentru vremuri de primejdie.

In popor se crede ca daca ploua in Vinerea Mare anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii cred ca, daca se scufunda in apa rece de trei ori in acesta zi vor fi sanatosi tot anul.

Totodata este o zi in care munca este lasata la o parte, dar unii considera ca este permis doar sa se vopseasca ouale. In aceasta zi nu se ara, nu se seamana si nu se sadesc pomi intrucat traditia spune ca acestia nu vor rodi. Femeile nu au voie sa coaca, sa coasa, sa teasa, sa spele rufe sau sa toarca.

Acest articol a fost citit de 1676 de ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone