Creștinii sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim

Intrarea Domnului in IerusalimCu o saptatamana inainte de Pasti Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica sarbatoresc Intrarea Domnului in Ierusalim. Crestinii ortodocii praznuiesc, astazi, Floriile, cand este retraita ca drept Intrarea Domnului in Ierusalim.

Este sarbatoarea tuturor celor care poarta nume de flori. Copiii iși impletesc cununi din ramurile de salcie sfințite. De asemenea astazi pentru cei care au postit este dezlogare la peste. Se spune ca cine a postit tot postul iar astazi manaca peste va fi sanatos tot anul precum pestele si va avea noroc.

Duminica 2 aprilie, anul 33, Iisus intra pe portile Ierusalimului, calare pe manzul unei asine. Poporul Il primeite ca pe un biruitor, intampinandu-L cu urale ii fluturand ramuri verzi de finic (curmal). Peste cinci zile, aceiaii oameni care I se prosternau aveau sa-L omoare.

Dar sa nu uitam, ca acelasi popor care-L slavise si-L primise ca pe un Imparat, peste cateva zile striga, incitat de farisei si de carturari: “Rastigneste-L! Rastigneste-L!”. Acelasi popor care-I inaltase osanale, L-a scos afara din Ierusalim rastingnindu-L pe lemnul Crucii. Aceasta intamplare cutremuratoare constientizeaza slabiciunea si nestatornicia omeneasca, starea de pacat, din care se poate iesi numai cu ajutorul lui Dumnezeu.

De Florii, crestinii merg la Biserica purtand ramuri de salcie, amintindu-le pe cele de finic de odinioara. Acestea se sfintesc ii se duc acasa, unde se pun la icoane.

Floriile deschid Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare. Din seara acestei zile, in toate bisericile ortodoxe, incep deniile, unde se rememoreaza tot ce a facut Mantuitorul pe pamant. Prin post, reculegere si rugaciune, credinciosii parcurg cele sapte trepte ale ultimelor zile ale lui Hristos-Omul, pe drumul catre rastignire si Inviere, spre rascumpararea noastra.

Acest articol a fost citit de 901 de ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone