Diana Selegean: Trăirea

E seară. Treptat, lumina se retrage și veghează discret, din colțuri ascunse, cum seara se așterne.
Pe geamul oval din stânga mea, zăresc un chip al unei tinere. Pare înfrigurată și puțin confuză. Mă zărește la rându-i și se îndreaptă acum spre mine.
După conversația purtată, îmi dau seama că are nevoie de un loc care să îi ofere odihnă, preț de câteva clipe, și o gură de liniște.
O poftesc să pășească în locul în care mă aflu și eu. Se așează. Pare puțin îngrijorată de faptul că eu încerc să îmi dau seama care îi e situația. Deduc din privirea ei că poate curiozitatea mea e prea evidentă, dar totuși, ceva mă determină să mă întreb de unde îmi pare atât de familiară. Are în jur de 19 ani. Părul castaniu și lung i se așează pe umeri asemeni unui șal din mătase. Ochii negri îi par două oceane întinse între punțile formate de genele-i lungi. Pare un chip de copil blând și naiv. Cu toate acestea, pare că, totodată poartă cu ea o carte a cărui conținut dezvăluie file gravate cu trăirile pe care le-a acumulat în anii pe care până acum i-a trăit. Pe cât de tânără, pe atât de matură pare să-i fie privirea în momentele de deschidere. Ochii-i sunt parcă încărcați de trăiri.
Îmi citește intenția de a da naștere unei alte conversații și pare că a înțeles curiozitatea mea. După câteva minute de tăcere, pare că și-a venit în fire și natural urmează un dialog a cărui fir nu mă așteptam să fie atât de firesc. Îmi dau seama că avem mai multe decât credeam în comun și deși împărtășim frânturi de povești, intuim o mai bună bucată din întreg ansamblul tablourilor care stau în spatele mărturisirilor.
Privirea mi se țintește asupra ceasornicului și îmi dau seama că orele s-au risipit fără să resimt acest lucru. Totodată, conștientizez că în sinea mea, tânăra aceasta a reușit să mă facă să retrăiesc frânturi din toate lecțiile pe care am reușit și eu, la rândul meu, să le acumulez până în prezent. Îmi dau seama că mă regăsesc destul de mult în firea ei.
E timpul să plece, îmi spune. Mă îmbrățișează cu căldură și-mi spune că, de fapt, ne știm de mai mult timp. O privesc puțin nedumerită și îi urez toate cele bune. Ea îmi zâmbește în prag de plecare și-mi spune să nu uit tot ce am învățat până acum, să nu mă rușinez de lecțiile învățate din trecut, să trăiesc cât mai mult prezentul și să nu mă las prea mult furată de imaginea viitorului pe care mi-l doresc. Îmi spune că am, de fapt, mai mult decât cred eu și mă încurajează să nu deznădăjduiesc atunci când o parte din oamenii dragi îi mai pot regăsi doar în filele sufletului meu.
Întrevederea îmi umple trăirea de bucurie și plinătate, dar totodată mă pune pe gânduri. Încerc să îmi dau seama cum a reușit să-mi servească drept lecție o asemenea întâlnire asupra căreia, inițial, eram sceptică.
Mă așez în curtea locului în care mă aflu. Vântul rece îmi răscolește simțirea, iar susurul apei din preajmă îmi trezește amintirea clipelor delicate. Îmi amintesc cum am căzut și am trăit cu intensitate fiecare clipă de îndoială. Cum inima-mi tresărea de fiecare dată când, în drumul meu, am întâlnit oameni a căror pași s-au întipărit în inima mea cu durere sau bucurie. Îmi dau seama cum fiecare nedumerire mi se răsfrângea pe chipu-mi asemeni recentei întâlniri. Mă gândesc că toate filele de tulburare, de bucurie și libertate m-au format așa cum pe moment nu aș fi putut să observ și conștientizez că m-am liniștit în recentele mele alegeri. Îmi dau seama că de-a lungul râului, care e viața, eu cursul acestuia nu-l pot schimba, dar îmi dau seama că în barca pe care eu o cârmuiesc, ordinea o pot face doar eu, iar vâslele care-mi servesc drept ajutor, pot învăța să le cârmuiesc cu precizie și discernământ doar în timp și în funcție de avalul și contextul în care mă aflu. Îmi dau seama că tânăra chiar îmi e mai cunoscută decât credeam… acea copilă sunt chiar eu… iar vizita are să-mi servească drept lecție cum că o altă etapă din viața mea s-a gravat în filele cărții pe care fiecare o purtăm cu noi mai aproape decât credem.

Acest articol a fost citit de 107925 de ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone