Estera Uțiu, consultant financiar: Este extrem de important să ajuți tinerii dispuși să învețe. E forma cea mai inteligentă de a te asigura că vei avea viitorul pe care ți-l dorești

poza esteraÎn 2006 am aplicat ca liber profesionist în cariera de consultant financiar în asigurări de viață. Am tratat și această etapă ca pe o construcție de viitor al unei cariere bazate pe principii corecte de business. Formula pe care am adoptat-o a fost integritate, resurse, viziune și angajament. Și-a dovedit încă o dată eficiența pentru că în acești ani m-am bucurat de ascensiunea în toate treptele de carieră ale organizației ca și consultant, simțind ce înseamnă să fii în top 10 național, activând pe o piață modestă și relativ vulnerabilă, într-un timp provocator pentru multe domenii ale economiei. Drept recunoștere profesională, m-am bucurat să obțin două diplome Limra Gold, dar și să particip la elaborarea unui manual de vânzări în care am concentrat împreună cu o echipă cele mai bune practici recomandate în domeniu.

            În prezent mă bucur de performanța unei cariere stabile, administrez un portofoliu de peste 800 de contracte și adaug în fiecare an noi provocări, pe langă menținerea nivelului de performanță și a treptei de carieră.

            Ultimii 8 ani reprezintă de departe etapa în care m-am dezvoltat cel mai mult, fiind nevoită să citesc mult despre oameni și motivațiile lor. Am studiat mult în domeniul dezvoltării personale, al relațiilor interumane, despre motivații și spiritualitate cu scopul de a fi pregatită să mă adaptez, să ajustez procese, să reinventez comunicarea eficientă pentru a maximiza raportul efort-implicare-rezultate.

            Toată această pregătire a generat în final o întrebare care a revenit apoi tot mai des în mintea mea: Ce pot face bun pentru semenii mei cu tot ce am înțeles despre ei în urma interacțiunii cu mii de oameni în decursul anilor?

            Răspunsul a venit în urma preocupării mele de a-l găsi și am înțeles că m-ar împlini la un nivel profund să-i consiliez pe cei care-și doresc o viață profesională plină de sens, aproape de valorile și motivațiile lor. Desfășor de câțiva ani, câteva ore pe săptămână, activitatea de mentoring/coaching personal cu rezultate deosebite pentru un început de drum al unui serviciu atât de rar, dar atât de necesar în prezent atât în rândul tinerilor care nu au încredere că în țara lor pot fi oameni împliniți, dar și pentru adulții care vor un nivel superior în dezvoltarea lor.

            Asistăm, fără să putem schimba ceva la nivel colectiv, la așa zise evoluții personale în care criteriul care pare să primeze este disperarea pentru mai mult din   orice: bani, posesiuni, privilegii fără să înțelegem că, fiind false valori, odată dobândite, vor solicita tot mai mult din aceeași iluzie.

            Oamenii vor continua să se simtă neîmpliniți atâta timp cât vor căuta în afara lor satisfacția unei vieți pline de semnificație. Și asta pentru că o viață împlinită presupune să acoperim nevoi profunde ale personalității noastre profunde și nu a egoului care evadează mereu sub masca eului social și care se identifică cu posesiunile sale, cu ocupația sa, cu prestigiul și recunoașterea socială. Nu este un proces simplu să fii autodidact. E nevoie de multă claritate și voință atunci când te autoevaluezi și vrei să te dezvolți. Nu mi-a fost ușor să depășesc nici un nivel de dezvoltare. De aceea am înțeles că e necesar să pot sprijini oamenii dispuși să se dezvolte cu scopul de a economisi timp prețios și a parcurge ghidat procesele atât de complexe ale schimbării perspectivei.

            În inerția ce urmează unor întrebări simple, al căror răspuns nu e întotdeauna ușor de găsit, rolul meu este de a ghida persoana în procesul de autocunoaștere, de regăsire personală, de întregire a identității personale, cu lumini și umbre pe care fiecare dintre noi le manifestă. Când oamenii simt că drumul pe traseul obișnuit nu-i mai împlinește trăiesc de cele mai multe ori vidul, o stare confuză care pare că nu le oferă nici o opțiune. La fel se întâmplă și dacă drumul e în regulă, dar nu mai poate progresa și rămâne în stadiul respectiv privind ascensiunea altora mult mai recent veniți în organizație.

            De fapt oamenii trăiesc crize personale pentru că nu se cunosc suficient și pentru că drumul vieții lor personale și profesionale nu are o hartă, un design la care ei să fi fost proiectanții. Mai ales, dacă nu ai acest exercițiu, singur este nevoie de multe ore pentru a înțelege cine ești, să afli ce îți dorești și mai ales cum vrei să trăiești și să împlinești ceea ce ți-ar aduce cele mai profunde satisfacții, în afară de bani.

            Nu e simplu să identifici valori și să le ierarhizezi, nu e ușor să-ți construiești o carieră în funcție de ele. E important să o faci pentru că altfel, când nu trăiești autentic, în acord cu tine însuți, acest dezechilibru se va tranfera în toate sferele vieții tale și aproape întotdeauna ești nepregătit în asemenea momente.

            Pentru a crește gradul de conștientizare al realității tale, pentru a învăța să operezi în afara limitelor cunoscute, prestabilite de experiența ta, să înveți să-ți maximizezi acțiunile pe baza punctelor forte este nevoie de un grad de autocunoaștere ridicat. Pentru că am fost crescuți în prea multe limitări e nevoie adesea de o intervenție din exterior atât în procesul de autocunoaștere, în a descoperi motivațiile personale ca factori de dinamică în dezvoltarea noastră, ??dar și a deprinderii de a identifica sensul schimbării și adoptarea unei strategii personale pentru a o face posibilă și în favoarea noastră.

            La fel, identificarea credințelor și convingerilor limitative poate fi un proces care rareori poate fi făcut simplu de unul singur.

            Mentorul, consilierul personal în dezvoltarea carierei tale intervine cu întrebări și observații menite să te ghideze în acest proces, scurtând drumul, economisindu-ți timp prețios din viața care nu e atât de generoasă pe cât pare la 20 de ani.

            De aceea, drag cititor, semen al meu, indiferent unde ești în călătoria devenirii tale nu înceta să te bucuri dezvoltându-ți noi și noi zone, neexplorate încă, indiferent dacă vei apela la un consilier sau dacă vei avea puterea și resursele să parcurgi procesul singur.

Estera Uțiu, consultant financiar

Acest articol a fost citit de 2786 de ori!

One Response to Estera Uțiu, consultant financiar: Este extrem de important să ajuți tinerii dispuși să învețe. E forma cea mai inteligentă de a te asigura că vei avea viitorul pe care ți-l dorești

  1. brutus februarie 10, 2017 at 7:13 am

    e praf tanti ……

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone