Estera Uţiu: Siguranța locului de muncă AZI

poza esteraAm ales să vorbesc în articolul de faţă despre siguranţa locului de muncă dintr-un motiv simplu şi anume că nu este nici pe departe un mit, ci un obiectiv cât se poate de real şi, mai ales, de atins.

Afirm toate acestea pentru că interacţionez cu sute de oameni pe an în interviuri de selecţie,  consiliere în carieră, coaching în afaceri şi creşterea performanţei, activitate  care îmi confirmă la fiecare pas faptul că nu doar se află in controlul nostru,  ci şi că merită să depunem efort pentru un astfel de scop.

            România nu se află în stadiul în care oameni care vor sa muncească să nu aiba unde, cum e cazul unor ţari în al căror stadiu am fost cu ceva zeci de ani în urmă şi noi. Cu toate acestea, concurenţa , competiţia absurdă la orice nivel, trecerea dinspre o societate artificial capitalistă spre una care cu greu îsi regăseşte menirea înspre servicii si agricultură, aparent ne dau impresia unei suficienţe in ceea ce înseamna un loc de muncă de dorit , acesta incluzând condiţii de muncă rezonabile şi o remuneraţie care să însemne ceva peste cheltuielile lunare.

            În realitate, am curajul sa spun că siguranţa locului de muncă nu este un mit şi poate fi un obiectiv pentru care merită să se straduiască  oricine.

            Există totuşi câteva condiţii fără de care acest lucru nu este posibil. Una dintre ele ar fi să fii potrivit pentru ceea ce faci .

            Pentru că foarte puţine persoane ştiu ce domeniu li se potriveşte, se lasă prea uşpr influenţate de persoanele din anturaj, de părinţi , de trand-uri,  fără să se întrebe prea mult cât de fericiţi vor fi practicând o ocupaţie sau alta.

            De asemenea ,  este  important ca jumătate din viaţa activă (8 ore din cele 16-18 ore de stare de veghe ) sa o petrecem facând activităţi care să se potrivească cu personalitatea, caracterul si valorile noastre.

            Mai mult de atât, o serie de cercetări in domeniu arată că munca nu trebuie să mai fie ca in trecut, doar  obiectul instrăinării noastre pentru o recompensă în bani sau privilegii, ci mai degrabă o sursă de plăcere, sens si motivaţie,aceasta fiind una din reţetele pentru o viaţă implinită,  dar şi pentru o stare de sănătate bună, sub toate aspectele.

            Revenind la tema de faţa, siguranţa locului de muncă poate fi atinsă dacă eşti preocupat să te dezvolţi permanent cu scopul să fii,  dacă nu cel mai bun din organizaţia ta, să te situezi cel puţin  în primii 10% din partea valoroasă a listei, urmărind toate criteriile de apreciere si evaluare specifice domeniului.

            La prima vedere poate fi greu. Privind mai atent la ce se intâmplă în organizaţii private sau instituţii ale statului, constatăm că lumea se complace într-o inerţie a stagnării din punct de vedere personal si profesional mai degrabă decât să fie preocupată să se dezvolte permanent. Prin urmare,  acest deziderat nu este chiar atât de greu de atins la nivel individual tocmai pentru că marea majoritate nici măcar nu îşi propune un astfel de scop.

            În egală măsură, e drept sa menţionăm şi faptul că nu putem dezvolta la noi sau la ceilalţi decât ce deja există  în potenţial. Ori, dacă vrem cu adevărat asta, atunci ar trebui să ne cunoaştem foarte bine punctele tari şi să obţinem maxim din ele, intr-o direcţie potrivită. Pe langă aceasta,  ar trebui sa aflăm ce puncte slabe ne sabotează şi să încercăm  să facem din timp ajustările necesare pentru ca impactul lor negativ să se dizolve în timp. De asemenea, toate acestea ne vor evidenţia ce anume şi în ce zonă ar trebui să ne perfecţionăm, determinându-ne sâ adaugăm diverse specializări pregătirii noastre de bază care să ne completeze permanent expertiza noastră profesională, necesară adaptării viitorului devenit prezent.

            Toate acestea nu se pot întâmpla fără autocunoaştere şi, mai ales, asumare a responsabilităţii faţa de viaţa noastră.

            Pentru a afla cât mai multe despre noi, e bine să nu ne oprim la aplicarea unor teste standard,  ci să accesăm cât mai multe moduri prin care să ne descoperim, chiar dacă nu toate ne confirmă încă de la început valoarea. Uneori e bine să aflăm şi unde nu excelăm, tocmai pentru a ştii pe ce anume nu ne putem baza ca resurse interne.În acest sens, solicitarea de feed-back poate fi extrem de utilă.

            Teste mai complexe  de personalitate ne pot arăta ce fel de profil emoţional avem sau ce stil managerial ne caracterizează ,  dacă suntem sau nu potriviţi pentru a conduce. Se vorbeşte tot mai mult despre imbunătăţirea IQ relational, IQ financiar, dar şi al celui emoţional. Orice eroare  prelungită dinspre noi înspre cei pe care-i putem influenţa negativ poate afecta viaţa unor oameni care nu au nici o vină pentru că  noi nu practicăm o meserie potrivit[ cu abilităţile noastre.

            O lume ideală care să funcţioneze armonic într-un sistem organic,  presupune oameni potriviţi la locul potrivit, cu o atitudine potrivită.Aşezarea noastră in această matrice contribuie în măsură foarte mare atât la superspecializare cât si la buna funcţionare a unui întreg din care suntem parte. Omul, o entitate pe atât de complexă pe atât de sensibilă la disonanţe, nu va da niciodată randament maxim nici fizic, nici intelectual, fiind mai puţin inventiv şi creativ,  decât atunci când se află într-un loc în care îsi poate etala liber  valorile şi aspiraţiile sale care ţin de menire şi de cele mai fine resorturi motivaţionale.

Răspunsul la intrebţri legate de siguranta locului de muncă vine simplu şi spune că oamenii care se dezvoltă permanent sunt concentraţi în prezent pentru ca ceea ce fac să  reflecte excelenţa, dar sunt preocupaţi în egală măsură şi de viitor,  pe care deseori îl facilitează în formă  şi conţinut, fiind nişte vizionari….

În ultimă instanţă,  cu siguranţă,  un om valoros , dacă este ultimul care pleacă dintr-o organizaţie, va primi o recomandare pe măsura valorii şi a implicării sale,  care îi facilitează un parcurs profesional diferit faţă de colegii disponibilizaţi  cu luni sau ani  in urmă.

În acest context, atât consilierea în carieră, cât şi orice altă acţiune care urmăreşte dezvoltarea noastră  permanentă, la nivel profesional sau personal,influenţează copleşitor o alegere inspirată  faţă de una  la întâmplare, care seamănă mai degrabă cu o loterie ieftină , putând  îndepărta un om valoros de la menirea în care ar putea excela, încurajându-l în erori succesive  până la o vărstă care nu-i mai permite să viseze  alte destinaţii mai prielnice.

De aceea apreciez în mod deosebit tot ce cuprind acţiunile de dezvoltare a carierei, inclusiv mentoratul şi un cadru favorabil dezvoltării personale şi profesionale,  pentru că toate acestea economisesc timp, efort şi nu în ultimul rând emoţii negative legate de frustrări sau neîmpliniri greu de depăşit uneori pentru foarte mulţi oameni, maximizând în acelaşi timp şansele individului de a se simţi in siguranţă la locul de muncă, dar şi  să obţină, pe lângă bani, sens , plăcere şi motivaţii, cu atât mai subtile, cu cât persoana este mai elevată.

În prezent, nu suntem singura echipă de manageri care rafinăm si dezvoltăm  un cadru  in organizaţia noastră  în care fiecare pe parcurs a găsit un cadru propice dezvoltării sale, personale şi profesionale.Mediul, rigorile unei multinaţionale respectabile care îşi susţine la cote înalte promisiunea de brand, mentoratul şi nobleţea misiunii noastre profesionale au făcut ca mare parte din cei care activează în prezent ca şi consultanţi financiari să rămână fideli unui loc de muncă unde o zi nu seamănă decât ca structură cu celelalte, munca presupunând interacţiune cu oameni având tipologii diverse.

Este un loc potrivit în special tinerilor, cel puţin pentru o parte a carierei lor în care au nevoie de resurse financiare, dar şi să se dezvolte şi să identifice sau să înţeleagă ce anume îşi doresc pentru următorii zeci de ani în care sistemul , într-un fel sau altul,  le cere să muncească. Este un loc în care şansele să îşi construiască conexiuni pentru viitor cresc exponenţial, natura ocupaţiei implicând cunoaşterea pulsului real al pieţei care se face pe viu, în comunicarea de business zi de zi, în afara unor birouri formale care îngrădesc implacabil deschiderea şi perspectiva.

Sunt puţine locuri de muncă ce implică un astfel de cadru.Sau puţine cele care iţi oferă şansa de a-ţi creşte veniturile facând acelaşi lucru la o calitate superioară.

Ne ocupăm de planificare financiară în mare parte, pentru momente predictibile sau neprevăzute  cu care fiecare persoană se întâlneşte în viaţa sa. Puţinor oameni însa li s-a spus în şcoală să caute un serviciu care să le dea şansa unui venit peste cel constant din care sa-şi plătească de fapt confortul psihologic, atât de rar atins în zilele noastre.Sunt şi mai puţine locurile de muncă ce fac din tine în timp o persoană foarte aproape de oameni, de schimbările din viaţa lor, de bucuriile sau momentele de impas…

Locul tău nu este neaparat lângă oameni ca noi…Stimaţi cititori, vă  încurajez însă să căutaţi un loc în care să găsiţi bucurie , mulţumire în ceea ce faceţi, un sens real legat de oamenii din comunitatea dumneavoastră, motivaţie financiară care să însemne mai mult decât achitarea la timp a obligaţiilor de plată zeci de ani până la apusul vieţii când, poate vă întâlniţi cu un bilanţ dureros.

Şi nu în ultimul rând, vă invit sa căutaţi un loc în care să simţiţi că vă dezvoltaţi permanent, ceea ce reprezintă o condiţie esenţială în păstrarea unui nivel rezonabil de stimă de sine, care în marile încercări sau intersecţtii ale vieţii să vă ajute să vă poziţionaţi ca invingători în traversarea acestora, spre un nivel superior al existenţei.

Vă doresc tuturor un viitor personal minunat !

Estera Uţiu

Agency Manager- NN Romania                  

Acest articol a fost citit de 1000 de ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone