Fifty Shades Darker – Filmul: Aștept cu nerăbdare avanpremiera sperând să nu leșin!!!

Laura Sandru
Fifty Shades Darker – Filmul: Aștept cu nerăbdare avanpremiera sperând să nu leșin!!! (de emoția plăcerii unor cadre senzuale SAU a chinului de a suporta o asemenea “capodoperă” țintuită pe scaunul din cinematograf) 
Urmează părerea umilă a unei femei sincere cu privire la mult râvnita parte a doua a filmului din trilogia erotico-telenovelistice Fifty Shades. 
Încep printr-o mărturisire a preferințelor personale și anume a faptului că ideea de mască venețiană din dantelă şi lenjerie sexy dar delicată asortată cu o pereche potrivită de pantofi cu toc (sau o ținută irezistibilă care captivează orice ochi) a existat și m-a fascinat cu mult înainte ca E. L. James să contureze primele cuvinte din ceea ce urma a fi un bestseller mondial (îmi e parcă ciudă, de ce a scris ea și nu eu haha – o admir pentru inspirație și mai ales pentru faptul că a știut cu ce şi cât să hrănească publicul flămând de ceea ce se află doar în vitrină și a oferit senzația că putem sparge acel geam… mda, îmi mai place puterea marketingului din jurul acestui fenomen fără de care ar fi rămas un basm erotic).
Bun, după acest șir de cvasi elucubrații personale, să revin la viața de dinaintea Cenușăresei moderne și a unui prinț al cărui comportament deviant se vrea a fi impus ca normalitate și care pretinde că ar putea fi schimbat prin frumoasa și puternica dragoste căci desigur, iubirea e esențială și învinge tot  (după căsătorie chiar și binele haha – aici nu am fost eu când am scris ci misoginul care se ascunde în haine elegante de damă; în fine, mănânc ciocolată și îmi trece…); dacă ne strecurăm puțin în afara bulei, cuceritoare din săpun luxuriant în care ne așteaptă cartea şi filmul, mă îngrozesc și parcă vreau să fug înapoi căci nu îmi place când aflu de la medicii de specialitate ori din statistici şi cercetări științifice că astfel de cazuri au altă desfășurare a narațiunii iar deznodământul nu este deloc unul de râvnit – pfuiuuu ce ți-e și cu viața asta reală, mai bine de Valentine’s Day am pretenția anul acesta la o pereche de ochelari VR!
Înainte de Epoca isterizantă a nuanțelor griului în număr de cincizeci îmi aduc aminte cu nostalgie de romantismul demodat în care femeia era tratată cu acel respect care permitea atât surprizele siropoase (ceea ce tot spune Anastasia că își dorește) dar și jocurile sexuale (cu care domnul Grey se identifică) însă amalgamul acestor realități concura într-o armonie și echilibru aproape perfect şi foarte îndepărtat de violență și sclavie (nu aş vrea să ajungem de bună voie să fim mai lipsiți de independență decât acum căci ar fi mare păcat de cei care s-au chinut ba chiar au murit pentru ideea atât de prețioasă a libertății fiecăruia dintre noi şi nu doar selectiv la dorința unora pe care viața i-a privit cu ochi de mamă şi le-a dăruit o conjunctură favorabilă, o poziție din care pot alege pentru alții și o fac în folosul propriu; dar hei, poate a-ți spune că suntem autonomi și Forța Creatoare ne-a dăruit liberul arbitru şi aveți dreptate deplină însă asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm total latura noastră pozitivă căci tot la dezechilibru ajungem şi totul ar fi în van; nu degeaba trăiește ideea şi imaginea coexistenței dintre Yin și Yang, bine şi rău, luminos și obscur, tare și slab, Alfa și Omega etc energii antagonice care nu pot exista una în lipsa celeilalte și a cărei prezență ne este vitală căci aceste concepte reprezintă forțele primordiale și complementare ce compun universul și toate componentele acestuia.)
… Nu aş vrea să cădem pradă unor capcane a acelora cu diverse resurse mai mari și mai multe decât noi ci să privim acest film și/sau să citim cărțile cu spirit ager şi la rece -că doar e iarnă- precum orice altă poveste de viață  (reală, puțin nuanțată ori de-a dreptul fabuloasă); haideți să cernem prin sita proprie ceea ce acceptăm să ni se servească și apoi noi să fim cei care decidem ce facem în continuare cu noua achiziție!   Iată o definiție conform dexonline.ro: SCLAV, -Ă s.m. și f. Persoană exploatată și lipsită de orice mijloace de existență, aflată în proprietatea deplină a unui stăpân care îl socotea drept un obiect al său; rob. * (Fig.) Cel care satisface în mod servil, cu supunere oarbă, voința altuia. * (Fig.) Persoană care își consacră acțiunile unei dogme, unei pasiuni etc. [< lat. med. sclavus, cf. fr. esclave].
Am decis să cumpăr bilete pentru avanpremiera filmului Fifty Shades Darker din pură curiozitate și pentru a-mi confirma sau, de ce nu, infirma părerea construită deja pe baza cărților citite şi a primei părți deja vizionate. Da, am rămas cu un profund respect față de scriitoarea britanică atât de cunoscută căci a reușit să creeze o altă Eră după apariția poveștii dintre Anastasia și Christian plus că apoi adaptarea cinematografică omonimă cărții a avut un succes remarcabil și o strategie publicitară demnă de urmat. A găsit exact nişa aceea care aștepta a fi exploatată, înglobând atât dorința noastră de bogăție și viață exuberantă în care să poți cumpăra ce vrei, cât și oferirea unui exemplu (de persoană absolut normală şi înzestrată cu o capacitate mentală ușor sesizabil peste medie) prin care poți accede social pe cele mai înalte trepte fără a depune vreun efort mesianic, apoi pentru a nu ne dezlipi total de realitate și a ne păstra în poveste totuși apar descrieri ale unor detalii din banala viață cotidiană a majorității, însă, imediat paf! Nu ne lasă dezamăgiți ci ne ispitește cu jocuri sexuale atât de atractive încât parcă ne vrăjesc şi nu mai conștientizăm șmecheria: s-au strecurat câteva idei doar în folosul altora pe care ne e greu să îi întâlnim la restaurantul pe care îl mai frecventăm sau la magazinul de unde ne aprovizionăm  (nu le vom putea vorbi liber nici în parc şi nici nu le va păsa dacă ne-au mai rămas bani după ce am cumpărat cartea sau biletul la film; viața noastră e importantă pentru ei în limita în care putem fi de folos).
Vreau totuși să rămân optimistă, să văd în continuare doar partea bună şi frumoasă din jurul meu așa că trăiesc intens scenariul poveștii în care apare dramatismul, acțiunea, intriga, punctul culminant – ce mai, câte un pic din fiecare ingredient de succes; per final iese o shaorma la farfurie (dar nu oricum ci gravată cu model elegant din fir de aur și tacâmuri încrustate cu pietre swarovski căci prețioase deja ar fi fost prea mult şi ar fi dat dovadă de risipire fiindcă totuși noi consumatorii o savurăm şi nu ei…). Este o adevărată artă să îmbini într-un mod atât de comercial și captivant multitudinea poveștilor râvnite și să le aduci la un numitor comun care mai apoi să aibă un succes răsunător  (nu comentez dacă a fost sau nu ajutată artificial această reușită). 
Am vrut să am locurile favorite din sala de cinema așa că am făcut un compromis și am ales o altă zi, nu chiar pe 7 februarie 2016 în care să mă întâlnesc cu domnișoara timidă şi naivă Steele precum și cu omul de afaceri genial Grey, ci am încercat să îmi cultiv răbdarea și să accept ideea conform căreia abia sâmbătă seara voi putea să observ reacțiile celor din scaunele locurilor care mă înconjoară şi să înțeleg de fapt ce caut acolo… 
Între timp am avut ocazia să citesc câteva recenzii și să aflu diverse păreri față de filmul asupra căruia urmează să mă pronunț. Vreau să vă aduc la cunoștință faptul că filmările pentru cea de-a treia parte a producției cinematografice s-au încheiat şi se zvonește că lansarea va avea loc de ziua îndrăgostiților a anului 2018. În altă ordine de idei, îmi planific să dorm bine și mult căci vreau să elimin riscul de a ațipi şi a pierde fie chiar şi o secundă din firul narativ atât de… atât de. (“.” Punct)
O să mă înarmez pentru răbdare cu pachetul deja clişeistic format din cuplul popcorn și suc (cu certitudine voi ceda ispitei refuzând apa cea de toate zilele)…
– va urma – (după vizionarea filmului de sambătă seara)
50-shades-435

Acest articol a fost citit de 17014 de ori!

Source: Foto: http://s1.ibtimes.com/sites/www.ibtimes.com/files/styles/embed/public/2016/09/12/darker.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone