Obiceiuri si traditii specifice Ajunului de Craciun!

Ajunul Craciunului, in traditia populara, este sarbatoarea de sfarsit de an patronata de Mos Ajun. Se spune ca ar fi fost frate geaman cu Mos Craciun, deoarece seamana intre ei ca doua picaturi de apa. Totodata, se stie despre Mos Ajun ca ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, este cel care a poruncit sa se dea flacailor colaci, sa se umble cu colindatul si sa li se daruiasca florinti de la parinti. Ai sta o noapte sa-i tot asculti pe batrani cu povestile, traditiile si superstitiile lor legate de sarbatori. Desi vremurile s-au schimbat mult, in unele familii obiceiurile inca se mai pastreaza si astazi…

* Se spune despre ziua in care cade Craciunul, ca are mare importanta pentru oameni. “Daca-i luni/ N-o sa ai ani buni. Daca este marti/ La toti o sa imparti. Craciunul daca-i joi/ Foame-o fi apoi. Dar daca e vineri/ Numeri anii tineri. De va fi sambata Craciun? Vei avea an bun. Craciun duminica de vei avea/ sa te astepti la iarna grea.
* Se zice, din timpuri vechi, ca in noaptea de Ajun nu e bine sa dormi pe paie sau prin fan in grajdul animalelor, fiindca in aceasta noapte boii vorbesc intre ei despre Mantuitorul Hristos care s-a nascut in iesle si pe care acestia l-au incalzit cu suflarea lor.
* De asemenea se spune ca in Ajun de Craciun cerurile se deschid, dar aceasta minune nu poate fi vazuta decat de oamenii credinciosi si buni la suflet.
* O superstitie ne invata ca in noaptea de Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui, pentru ca ne va zbura norocul din casa.
* Un obicei care se intalneste in multe regiuni ale tarii este ca, in ziua de Ajunul Craciunului, preotul, dar si cantaretii bisericesti sa umble cu icoana nasterii lui Iisus Hristos.
* Daca in ziua de Ajun, nu vei manca nimic pana la aparitia primei stele pe cer, vei avea noroc tot anul. Batranii spuneau ca nu este deloc bine sa mananci in ziua de Ajun mancaruri cu sange, pentru ca Maica Domnului fusese plina de sange in aceasta zi.
* Se spune ca pentru a avea noroc, in decursul vietii, nu trebuie sa mananci nimic in ajun de Craciun.
* Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an.
* In ajunul Craciunului copiilor li se dadea sa mance bostan ca sa fie grasi si sanatosi peste an.
* In unele zone ale tarii, porcul se taia de Ignat adica pe 20 noiembrie. Se zicea ca porcul care na fost taiat in aceasta zi nu se mai ingrasa, caci si-a vazut cutitul. Sangele scurs din porc dupa ce a fost injunghiat se punea la uscat, apoi se macina si se afumau cu el, peste an, copiii ca sa le treaca de gutural, de spaima sau de alte boli.
Acolo unde era datina de a taia porcul in ziua de Ajun, gospodinele pregateau o mancare din carne macra de porc cu ceapa si slanina, din care erau ospatati primii straini ce le treceau pragul casei. Acest tip de mancare era numit „pomana porcului”.
* Aluatul framantat in noaptea de Craciun era bun pentru deochi la vite.
* De asemenea se mai spune ca la miezul noptii, inspre Craciun, apa se preface in vin, iar dobitoacele vorbesc. In aceasta noapte nu este permis nimanui sa doarma in grajduri, deoarece boii vorbeau unii cu altii, in limba lor de spre Iisus Hristos, cel nascut in iesle si incalzit de vite cu suflarea lor iar oamenii nu au voie sa auda.
Cei care cresc albine nu trebuie sa dea nimic din casa in ziua de Ajun, pentru ca albinelor sa le mearga bine si sa nu le piarda la roit.
* Gospodinele trebuie sa fiarba pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea si in anul urmator.
* In ajunul Craciunului se pune putina otava pe masa, care dupa sarbatori se va da vacilor sa o manance, astfel le va merge bine si se vor inmulti.
* In ziua de Craciun nu se matura in casa, iar a doua zi, dupa ce se matura gunoiul era dus la pomi ca sa-i ajute sa fie roditori in urmatorul an.
* In ajunul de Craciun este bine sa li se dea copiilor sa manance bostan, pentru a fi sanatosi tot anul.
* In unele locuri, exista obiceiul conform caruia fetele nemaritate trebuie sa tina post negru pentru a-si putea visa ursitul.
* In alte regiuni ale tarii, fetele, pentru a-si vedea ursitul, lasa afara peste noapte putin din toate felurile de mancare negustate, astfel ursitul va veni si va gusta, iar acestea vor putea sa-l vada.
* In Bucovina, colacii se faceau in forma de 8 si se pastrau pana primavara cand se afumau si se tamaiau boii si plugul inainte de pornitul la arat, apoi colacii erau mancati de catre plugari in tarina.
* In Transilvania, in ajunul Craciunului se pune pe un scaun in tinda fan si pe el un colac iar in jurul colacului se pun colacei mai mici corespunzatori cu numarul animalelor din gospodarie. In dimineata urmatoare colaceii se dadeau la animale impreuna cu fanul ca sa se inmulteasca si sa fie an bun.
* In seara de Craciun, in satele maramuresene se ungeau cu usturoi vitele pe la coarne si solduri si usile de la grajduri pentru ca spiritele rele sa nu ia laptele vacilor. De asemenea se mai ungeau si oamenii pe frunte, pe spate, la coate si la genunchi, precum si usile si ferestrele casei pentru a indeparta demonii noptii.
* Aduc noroc si se ofereau in dar: paharul de cristal, salul, vioara, manusile, lampa, tabloul inramat, blana frumoasa, medalia gravata, cartea si bijuteriile din aur si argint precum si parfumurile cu mirosuri dulci.
* In schimb considerate purtatoare de ghinion si nu se ofereau: cutite, calimara, valiza, creionul, cuiele, pila de unghii, centura, fularul, umbrela, oglinda, batista, acele de cravata, acele de par, parfumurile cu mirosuri violente, perlele negre, farfuriile si papucii.
* E bine sa ai o crenguta de vasc pe masa in ziua de Craciun, ca sa fie mesele pline tot timpul si noroc in casa tot anul.
* Trebuie neaparat ca in ziua de Craciun sa dai de pomana, cel putin unui om sarac.
* Daca va bate vantul de Craciun nu este un semn bun.
* Copiii nascuti in ziua de Craciun vor fi foarte norocosi.

Acest articol a fost citit de 5849 de ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone