Tradiții și obiceiuri de Paști

cele-frumoase-oua-paste-3 (1)Desi simbolizeaza invierea lui Isus Hristos, Pastele este de multe ori legat de ritualuri pagane sau traditii antice. Sarbatoarea are multiple influente ce tin de istorie, de biserica sau de regiunea in care se afla, astfel ca Sarbatoarea Pasteului ca si obiceiurile romanesti sunt îmbogatite de traditiile regionale. Este o sarbatoare care uneste familia si este un bun prilej de bucurie si veselie, si de petrecere a unei mini-vacante in natura.
Pastele este considerat ca cea mai importanta sarbatoare din calendarul crestin, si se celebreaza la o data variabila ce tine de fazele lunii (anul acesta pastele a fost pe 15 Aprilie). Este o sarbatoare care uneste familia si este un bun prilej de bucurie si veselie, pe de-o parte ca Isus Hristos a inviat, iar pe de alta parte ca pacatele noastre au fost iertate si nu in ultimul rand faptul ca incepem un nou ciclu al vietii.
Binenteles ca in jurul unei sarbatori cu asa semnificatie, poporul a creat si cu piosenie respecta si “legile nescrise ale pamantului”, dar si obiceiurile care cuprind practici si rituri. Dupa respectarea Postului mare si dupa sarbatorirea Sambetei lui Lazar si a Floriilor, satele romanesti traiesc cu evlavie tragedia Saptamanii Patimilor, pentru a ajunge la lumina Sfintelor Pasti, miracolul Invierii lui Hristos si luarea Pastilor.
In Saptamana Mare a Pastelui, asa cum e ea denumita, taranii se straduiesc sa incheie toate activitatile gospodaresti: pamantul sa fie arat si semanat, casele varuite si impodobite, vesmintele noi sa fie terminate. Pe langa covoare, laicere, icoane si blide cu stergare, gospodinele impodobesc odaile si cu mladite de salcie de la Florii. In Miercurea, Joia sau Vinerea Mare, femeile pregatesc pasca si ouale rosii, simboluri pascale ale vietii, ale Invierii.
In trecut, oul era un simbol pagan ce marca celebrarea Noului An, la echinoctiul de primavara. In aceasta zi, oamenii isi trimeteau oua viu colorate in semn de afectiune. In crestinism, oul vopsit sau incondeiat isi transfera semnificatiile in domeniul religios, fiind in continuare un simbol al Invierii si rodirii. Ouale rosii amintesc sacrificiul facut de Iisus Hristos pentru omenire.
In Duminica Invierii, exista obiceiul ca oamenii sa se imbrace cu haine noi, semnificatie a primenirii trupului si a sufletului si nu in ultimul rand innoirea ce o reprezinta venirea primaverii. Inainte de a se imbraca, in dimineata zilei Invierii, se pune intr-un ibric apa rece, un ou si un ban de argint si se spala cu aceasta apa pe fata pentru a fi rosu in obraji ca oul, pentru a fi tari ca argintul si pentru a avea belsug.

Acest articol a fost citit de 677 de ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone