Un sistem de filtrare a apei potabile, recompensat cu premiul ‘Technology Against Poverty’

glass-of-waterO echipă de cercetători australieni de la Universitatea de Tehnologie din Sydney a primit, luni, premiul ”Technology Against Poverty” (tehnologie împotriva sărăciei) oferit de Departamentul Afacerilor Externe și Comerțului (DFAT) în colaborare cu Google. Distincția recompensează efortul cercetătorilor care au inventat un sistem de filtrare a apei potabile menit să îndepărteze arsenicul din aceasta, informează Xinhua.

Suma în valoare de 500.000 de dolari australieni (384.000 dolari americani) va fi direcționată către implementarea tehnologiei care are costuri reduse, este ușor de operat și va fi utilizată într-o zonă intens populată din Vietnam — regiunea Red River Delta — în care trăiesc circa 20 de milioane de persoane și care are o problemă severă legată de contaminarea apei, informează Xinhua.

Printre simptomele ingerării de arsenic se numără probleme majore de sănătate precum cancerele, tulburările gastrointestinale, slăbiciune musculară, leziuni ale țesutului nervos și deficiențe intelectuale. ”Acest sistem sustenabil va maximiza resursele de proveniență locală și va minimiza reziduurile de arsenic și poluarea mediului, îmbunătățind sănătatea și calitatea vieții”, a declarat profesor Saravanamuth Vigneswaran din cadrul universității amintite. ”Există trei componente cheie ale acestui sistem: o membrană organică, un rezervor în care este introdusă membrana și un cartuș absorbant produs din deșeuri industriale locale”, a explicat acesta.

Oamenii de știință sunt de părere că această creație, realizată în colaborare cu Universitatea Națională din Vietnam, Academia de Știință și Tehnologie din Vietnam și cu producători locali, ar putea de asemenea să ajute la crearea de noi locuri de muncă în cadrul comunității locale, pentru întreținerea sistemului fiind nevoie de muncitori. ”Filtrarea poate fi alimentată cu ajutorul gravitației, al unei pompe solare sau manual. Membranele au o durată de viață de până la trei ani, în timp ce cartușele absorb arsenicul și sunt peridic îndepărtate (la trei — șase luni) și înlocuite cu altele noi. Cartușele vechi vor fi transformate în materiale utilizate în construcții, așa că sistemul îndepărtează în mod sigur deșeurile de arsenic”, a mai spus Vigneswaran.

În cadrul competiției ”Technology Against Poverty” au fost acordate premii în valoare de 2 milioane de dolari australieni, potrivit psnews.com.au. Guvernul australian este primul care își unește forțele cu Google.org pentru a acorda un premiu, parte a Google Impact Challenge, care este desfășurat la nivel mondial pentru a susține inventatorii non-profit care dezvoltă tehnologii pentru a rezolva problemele-cheie sociale și de dezvoltare, mai arată sursa citată, conform Agerpres.

Printre alți câștigători se numără Oxfam, pentru planul său de a acorda acces serviciilor microfinanciare în Filipine prin intermediul unei platforme digitale, Engineers Without Borders care va realiza o întreprindere socială ce va folosi o tehnologie inovativă de tratare a apei potabile în Timorul de Est și 40K Foundation, care va îmbunătăți condițiile de studiu pentru copiii din India și Cambodgia prin combinarea tehnologiei cu programele educative împreună cu facilitatorii locali.

Sursa: stiripeurse.ro

Acest articol a fost citit de 668 de ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone