Venitul minim garantat creşte cu 8,5% de la 1 iulie 2013

baniÎncepând cu 1 iulie 2013, venitul minim garantat va fi majorat în medie cu 8,5% iar de la 1 ianuarie 2014, cu încă 4,5%. De asemenea, de la aceeași dată alocaţia de susţinere a familiei va fi majorată în medie cu 30%. Efortul bugetar pentru aplicarea acestor creşteri este estimat pentru al doilea semestru din 2013 la circa 200 milioane de lei, anunță agenția Mediafax.

Suma necesară majorării ajutoarelor sociale va fi asigurată din taxarea producătorilor de energie pentru veniturile suplimentare obţinute în urma liberalizării preţurilor.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea a declarat: “Va avea loc un proces de liberalizare graduală a preţurilor în sectorul energetic, iar cea mai eficientă metodă de protejare a consumatorului vulnerabil este această majorare a sprijinului social“.

În luna februarie, Ministerul Muncii, Familiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune reglementarea măsurilor speciale destinate beneficiarilor de ajutor social şi de alocaţie pentru susţinerea familiei pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrică şi creşterea preţului la energie electrică şi gaze naturale.

Proiectul de act normativ propune instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrică şi gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei, diferenţiat în funcţie de veniturile familiei/persoanei singure, respectiv 23 de lei pentru beneficiarii ajutorului social şi ai alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie de până la 200 lei şi 18 lei pentru beneficiarii alocaţiei pentru susţinerea familiei care au venituri pe membru de familie cuprinse între 201 şi 370 lei.

Acest articol a fost citit de 445 de ori!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Widgetized Section

Go to Admin » appearance » Widgets » and move a widget into Advertise Widget Zone